Caledar

mei 2021
M D W D V Z Z
     
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Nieuwsbrief 2012

Nieuwsbrief van de Stichting Hulp-Macedonië 2012

 

VOLTOOIING  VAN HET PROJECT  RADOZDA

 

Het clubhuis van de voetbalclub  “Mornar” in het dorpje Radozda is klaar!!!

Twee jaar geleden heeft de Stichting geld ingezameld door middel van o.a. een sponsorwandeling rondom het Meer van Ohrid. Met dit bijeengebrachte geld én met veel hulp en sponsoring van de lokale bevolking is deze renovatie gerealiseerd.

De Stichting had als doel voor ogen, om deze gift niet zomaar te schenken, maar tevens de dorpsbewoners te motiveren om ook zelf iets tot stand te brengen. En dat, even belangrijke doel, is ruimschoots behaald!

Het hele dorp heeft meegeleefd, ideeën bedacht, en ook hebben veel vrijwilligers hard gewerkt, sponsors van materialen zijn gevonden en ingeschakeld, de jeugd heeft een dorpsschoonmaakaktie op touw gezet. Dit laatste heeft nog steeds positieve gevolgen!! (Nu staan overal prullenbakken, de gemeente Struga heeft vuilniswagens beschikbaar gesteld enz.)

Het dorp heeft een nieuw elan gekregen om zich niet alleen maar afhankelijk van overheden op te stellen, maar zelf initiatieven tot verandering te ontplooien.

Ook voor de voetbalclub heeft dit project een heel positieve uitwerking gehad, zo zijn er al 2 talentvolle jeugdleden in de voetbalclub van Skopje toegelaten.

Op 15 september is de officiële opening verricht door onze voorzitster, mw. Slavica Buitendijk.

Deze dag werd feestelijk ingeluid met een wedstrijd, waarna er een gezellige maaltijd (bereid door vele vrouwen van het dorp en gesponsord door een plaatselijk restaurant!) werd gehouden.

Eveneens werd de dag bijgewoond door de Macedonische staatssecretaris van sport en recreatie, die het project bewonderde. Hij was de mening toegedaan dat hierdoor aan kinderen een kans en springplank voor het leven werd geboden.

En ook dat hebben wij met deze actie voor ogen gehad!!

Van harte bedanken wij hier al onze sponsors, zowel in Nederland als in Macedonië, en allen die hieraan hun positieve bijdrage hebben gegeven!

Oude situatie                                   Nieuwe situatie

 

 

Dit jaar hebben we veel activiteiten uitgevoerd  om geld in te zamelen voor het ziekenhuis in Struga. Zo hebben Suke en Jessica de Wandel-4- daagse van Alkmaar gelopen, heeft Ruurd zijn verjaardag gevierd met een Balkan dansavond, en is er in Hem weer een garageverkoop gehouden.

Ook is er eind oktober een Macedonisch dansweekend georganiseerd met een mooie opbrengst. De bedoeling was, dat met dit bijeengebrachte geld de slechte wasmachines zouden worden vervangen. Echter… voordat we dit konden realiseren gingen deze al zodanig kapot, dat het ziekenhuis tot vervanging (met afbetaling) moest overgaan. Door ingewikkelde regels van de overheid konden we helaas hieraan niets meer bijdragen………….MAAR : wij hebben in overleg met de chirurg, dr. Duni, een prachtig chirurgisch precisie-instrument voor hem kunnen aanschaffen, waarmee hij vele patiënten kan opereren zonder dat dit een “bloedbad” aanricht! Het ziekenhuis en de afd. chirurgie is hiermee bijzonder blij, want dit instrument had normaliter nooit aangeschaft kunnen worden!

Bijkomend ontvingen wij een bijzonder bericht van de medische firma, waar wij dit instrument gekocht hebben: ook deze firma heeft voor €  2000 aan medische goederen gedoneerd aan het ziekenhuis van Struga!

 

Daarnaast hebben we via allerlei kanalen weer veel kleding kunnen inzamelen.

Deze kleding wordt getransporteerd naar het Rode Kruis in Probistip. Zij dragen zorg voor een goede verdeling onder de mensen die dit het meest nodig hebben.

 

Een deel van de kleding wordt gedoneerd aan  een groot instituut voor  dubbel gehandicapten in Demir Kapija, waarmee wij in het najaar in  contact zijn gekomen. Wij hebben onze hulp aangeboden en hebben een overzicht ontvangen van de goederen waaraan zij gebrek hebben. Op dit moment zijn wij daarom op zoek naar beddengoed zoals lakens en slopen, dekens / dekbedden en handdoeken.

 

Zoals u hebt gelezen is er achter de schermen heel hard gewerkt om geld en goederen in te zamelen, waarmee we afgelopen jaar weer veel hulp aan de Macedonische bevolking hebben kunnen bieden. Deze hulp wordt daar zeer gewaardeerd.  Ook hebben wij gemerkt dat dankzij onze initiatieven, de betrokkenheid en activiteit vanuit de plaatselijke bevolking toeneemt.

Door het directe contact met de ontvangers van onze donaties  hebben we tevens de zekerheid, dat deze donaties op de juiste plek terechtkomen!

 

Wij willen u van harte bedanken voor uw bijdrage in welke vorm dan ook en hopen in het komende jaar weer uw steun te mogen ontvangen en wensen u alvast een voorspoedig 2013.

 

 

Bankrelatie: ABN-AMRO  rek.nr. 57.41.48.507

ANBI-geaccrediteerd en CBF goedgekeurd

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam