Caledar

mei 2021
M D W D V Z Z
     
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

nieuwsbrief 2015-2

NIEUWSBRIEF DECEMBER  2015

 

Zoals u heeft kunnen lezen in onze eerdere nieuwsbrief van juni, hebben wij in 2015 voor de laatste keer onze transporten georganiseerd. De reden daarvoor is dat wij het efficiënter vinden, om de opbrengsten van onze stichting ter plekke in Macedonië te besteden in “projectvorm”.  Elk jaar kiezen wij een ziekenhuis, instelling of school uit, waar een speciale wens is, om iets aan te schaffen, waar de instelling echter geen geld voor heeft. Wij bespreken de “wens” vooraf met het instituut en proberen het benodigde bedrag bij elkaar te brengen. U weet inmiddels hoe wij dat doen: middels donaties, het organiseren van (volks)dansdagen  of een weekend, de verkoop op een garagemarkt etc. Vervolgens doneren wij een cheque, waarop het bijeengebrachte bedrag vermeld staat,  aan het desbetreffende instituut. Het instituut doet de aankoop van het gewenste artikel en wij voldoen de factuur hiervan, zodat er géén (contant) geld aan te pas komt. Wij hebben in de afgelopen jaren ervaren, dat men het zowel in Macedonië als hier in Nederland een effectieve en prettige manier van samenwerking vindt. Het project van 2014 was bestemd voor het Alg. Ziekenhuis in Probistip. Dit ziekenhuis heeft specifieke  laboratoriumapparatuur kunnen aanschaffen alsmede een dieselgenerator, zodat bij stroomuitval (en dat gebeurt regelmatig) in ieder geval alles kan doorgaan! (project 2014) Het afgelopen jaar 2015 hebben wij als project gekozen om voor een groot Geriatrisch Instituut te Skopje de aanschaf van anti-doorligmatrassen te financieren. In Macedonië worden bejaarden pas opgenomen als ze echt bedlegerig zijn. Hierdoor kunnen snel nare doorligwonden ontstaan, die door deze matrassen voorkomen kunnen worden. Een prachtig project! De cheque wordt in februari 2016 overhandigd aan mw. Lence Neloska, de bevlogen en betrokken directrice van dit instituut! Aan dit instituut hebben wij reeds 30 verpleegbedden kunnen doneren, die geschonken waren door Huize Avondlicht te Hoorn
 

 

Natuurlijk hebben wij ook in 2015 een aantal transporten kunnen organiseren met, behalve de ingezamelde kleding, ook andere nuttige goederen.

Deze transporten hebben wij natuurlijk niet zonder hulp van velen kunnen doen.

Wij willen daarom onze bijzondere dank uitspreken aan het transportbedrijf Boekestijn te Mill, die de afgelopen jaren onze spullen zonder problemen heel netjes hebben afgeleverd aan de geadresseerden. Wij wilden daarom ook een persoonlijk bedankje komen brengen in de vorm van een “Noord-Hollands” pakketje en hebben dat in november overhandigd.

 

 

Ook willen dhr. Aad van der Heide heel hartelijk bedanken voor het ter beschikking stellen van de opslagruimte, zodat wij van daaruit de dozen met kleding, schoolmeubilair enz. konden transporteren!

Kleding werd ons gedoneerd, naast vele particulieren, door De Groene Cirkel en door De Kledingbeurs, beiden te Hoorn, waarvoor onze hartelijke dank!

Door de fa. Optelec werden ons 6 televisie-loepen gedoneerd, die allen zijn verdeeld in Probistip (in scholen, bejaarden centrum en bibliotheek) en dorpen daaromheen.

Schoolmeubilair voor zowel Ohrid als Probistip werd ons geschonken door De Hoeksteen en De Dynamis. De tafeltjes, stoeltjes en kasten staan inmiddels te pronken in scholen in voornoemde plaatsen en men is er geweldig blij mee!

 

 

 

 

 

 

 

Verder willen wij ook de mensen in Macedonië bedanken, die ons zeer behulpzaam zijn met de daadwerkelijke uitvoering van al deze projecten. M.n. mw. Milevka Zdravkovska en dhr. Miki Georgevski van het Rode Kruis te Probistip. Want voordat een transport daadwerkelijk tot stand komt, moet er héél wat gebeuren: documenten met een lijst van alle goederen moeten goedgekeurd worden door verschillende ministeries, wanneer het transport dan is gearriveerd, moet alles nog eens door de douane goedgekeurd worden, en dan eindelijk moet alles nog uit de vrachtwagen worden geruimd, opgeslagen en later verdeeld worden aan de betrokken partijen…dus ook in Macedonië zelf is het niet altijd eenvoudig om hulp te ontvangen…

Ook het Rode Kruis in Ohrid is ons zeer behulpzaam geweest met de documentatie van het schoolmeubilair, dat door mw. Mira Mileska is bijeengebracht en met onze hulp is getransporteerd en gedoneerd aan een school in Ohrid.

 

Natuurlijk kunnen wij al deze projecten niet doen zonder geld…

Voor dit doel organiseren wij verschillende evenementen:

In januari vierde Jessica haar 60-ste verjaardag (overigens geheel in Macedonische stijl met een dans-en muziekgezelschap uit Macedonië!), de gedoneerde “envelopjes” waren uiteraard bestemd voor de stichting.

In april genoten wij, en vele deelnemers met ons, van een geweldige dansdag Bulgaars-Macedonisch, die verzorgd werd door Esther Willems, en zoals altijd, perfect begeleid werd op tapan door Wim Zuiderwijk. De heerlijke Balkan-lunch was super verzorgd door Paja en Madelon Milic. Iedereen heel hartelijk bedankt!

In mei hadden wij weer onze traditionele Garagemarkt in Hem, met liefde georganiseerd door Maria en Peter.

En tot slot een prachtig en supergezellig dansweekend Grieks-Macedonisch in Amerongen onder leiding van Petros Selkos.

Op deze dansdagen/weekends staat altijd ons “winkeltje” uitgespreid, waar wij verschillende leuke artikeltjes verkopen o.a. uit Macedonië, bijv. sieraden, kleine opankjes, tasjes, sjaaltjes etc.etc.

Wij staan open voor donaties van artikelen, die wij weer kunnen verkopen t.b.v. de stichting!

 

 

 

 

 

 

Tot slot van deze nieuwsbrief willen wij iedereen, die niet met name genoemd is, maar wel heeft bij gedragen aan onze stichting, in welke vorm dan ook, héél hartelijk bedanken, waarbij wij hopen dat wij ook in 2016 weer op uw steun mogen rekenen!

 

Warmhartige kerstdagen en een lichtvoetig 2016 toegewenst door het team van Hulp-Macedonië:

  

Ruurd en Frida Noordegraaf

Maria Nieuwkamp en Peter Stavenuiter

Raymond en Jessica Gottenbos