Caledar

mei 2021
M D W D V Z Z
     
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

nieuwsbrief 2016-1

VERSLAG WERKREIS STICHTING HULP-MACEDONIË

 

Van 27 februari tot en met 4 maart zijn Maria Nieuwkamp en Jessica Gottenbos  naar Macedonië geweest om daar de projecten van 2015 af te ronden en de projecten van 2016 op te starten. Het was een plezierige en nuttige week, waarin we weer veel contact hebben gehad met onze bekenden , maar waarin we ook nieuwe mensen hebben leren kennen.

Allereerst zijn we van Skopje Airport direct naar Ohrid gereden, want op zondag 28 februari hadden we afgesproken met dr. Georgi Sotiroski, kinderarts in het Algemeen ziekenhuis in Struga, dat ong. 16 km van Ohrid ligt. Ook dr. Sotiroski woont in Ohrid, zodat wij zondagochtend met hem samen naar Struga konden rijden. Onderweg hebben we al gehoord, hoe het nieuwe zuurstofapparaat al heel goed gebruikt is geworden, o.a. voor een familie met koolmonoxidevergiftiging, waardoor het hele gezin gered kon worden! In het ziekenhuis werden wij meteen naar de kamer gebracht, waar het nieuwe apparaat staat, naast de oude zuurstoffles, een heel verschil! Daarna hebben wij de bijbehorende cheque overhandigd, waarmee dr. Sotiroski zeer vereerd was, en gelijk van de gelegenheid gebruik maakte om nog een tweede hulpvraag te stellen: in de afdelingskeuken bevinden zich 2 heel oude apparaten, een oven, die niet meer goed functioneert en een oude koelkast, waarin etenswaren en medicijnen samen bewaard worden. Dit is uiteraard absoluut geen wenselijke situatie en dr. Sotiroski heeft ons gevraagd of wij mogelijk de financiering van 2 nieuwe apparaten op ons konden nemen. Wij hebben na thuiskomst meteen met elkaar overlegd en we willen graag hiervoor iets mogelijk maken. (voor alle duidelijkheid: in Macedonië kent men een heel ander “verpleegsysteem” dan bij ons, moeders zorgen voor de kindjes en verblijven dan ook de hele dag bij hen, maken daarom ook hun eten klaar waarvoor een degelijk werkend fornuis nodig is!!)

Na het ziekenhuisbezoek werden we getrakteerd op een lunch met dr. Sotiroski, erg gemoedelijk. Dr. Sotiroski is een zeer betrokken arts, die het beste voor zijn kleine patiëntjes voor ogen heeft en daarom, ook met de beperkte middelen die het ziekenhuis voorhanden heeft, toch veel goeds kan doen.

 

 

 

Op maandag 29 februari was het vroeg vertrekken , want we hadden nogal een eind rijden voor de boeg naar het kleine stadje Negotino, dat een heel eind naar het Oosten ligt. Daar werden wij opgewacht door dhr Petar…, die sinds enkele jaren een heel goede kennis is geworden. Petar, een gepensioneerde onderwijzer, zet zijn kennis en expertise in als vrijwilliger bij de Rode Kruisafdeling in Negotino, maar heeft ook een eigen club gepensioneerden opgericht, die op heel veel gebieden actief is, zoals het organiseren van gezondheidsbijeenkomsten, sport en recreatie, samenwerking met de jeugd met humanitaire acties etc.etc. Afgelopen jaar heeft dhr. Petar ons gevraagd, of wij ook iets voor het ziekenhuis in Negotino konden doen en nu hadden wij dan een afspraak met de directeur, een jonge, zeer vriendelijke en bescheiden arts.  Voor dit ziekenhuis zijn vooral materialen nodig voor de spoedeisende hulp, die ook meegenomen kunnen worden in de ambulance. Na dit gesprek hadden wij even tijd voor de lunch, zodat we weer energie hadden voor de rest van het programma, nl een bijeenkomst bijwonen van de gepensioneerdenclub van Petar, waarbij ook Jessica een woordje moest doen om onze stichting voor te stellen.

Op dinsdagochtend moesten wij door naar Probistip, waar we hartelijk ontvangen werden door mw. Milevka Zdravkovska, onze contactpersoon aldaar. Ook zij is gepensioneerd onderwijzeres, maar daarnaast was zij journaliste, een vak dat haar nog steeds uitstekend van pas komt met alle contacten die daaruit voortvloeien! Met Milevka gingen wij naar de basisschool, waar wij nog 2 potten schoolbordverf hebben overhandigd, waar de directeur erg blij mee was, want de vorige verf was net niet voldoende om alle borden te renoveren Dit soort verf is in Macedonië niet verkrijgbaar, dus daar worden oude schoolborden in zijn geheel vervangen, wat eigenlijk niet erg praktisch is, want het brengt veel hogere kosten met zich mee, en digitale schoolborden zijn nog onbereikbaar duur voor een dorpsschool! Ook het Internaat werd nog even bezocht, er wordt een nieuwe directie aangesteld , en er worden maatregelen genomen om de allernoodzakelijkste versleten artikelen te vervangen, maar er is blijkbaar geen geld voor nieuwe matrassen, waarvoor onze hulp ingeroepen is. Wij hopen dat we dit jaar erin zullen slagen, om ook deze wens te vervullen!

 

 

‘s Avonds reden wij terug naar Skopje, om de laatste dagen te vullen met inkopen doen voor ons “winkeltje”, goede vrienden te zien, en een concert bij te wonen van het Ansambl Makedonija. Dit gezelschap bestaat uit leerlingen van de middelbare muziekschool in Skopje en de faculteit in Stip. De docenten doen diepgravend onderzoek naar de hele oude traditionele volkskunst op alle gebied: muziek, dans, kleding , rituelen enz. Het is heel bijzonder dat dit team deze kennis in kaart brengt en behoudt, want in Macedonië (zoals op veel plekken in de wereld)  gaat deze kennis ras verloren en richt men zich veel meer op de “westerse” muziek enz. Op de laatste ochtend van ons bezoek hebben wij ons “hoofdproject” van 2015 afgerond. Wij hebben het afgelopen jaar geld ingezameld voor het Geriatrisch Instituut “13 noemvri”  in Skopje. Wij konden een cheque overhandigen van € 2500. De directie wil voor dit geld anti-doorligmatrassen aanschaffen, waardoor er veel leed voor de verpleegden bespaard kan worden! Eveneens in het project voor dit Instituut was meegenomen, dat wij in 2014/2015 het transport van 30 verpleegbedden hebben bekostigd. Tevens hadden wij 6 aroma-therapielampen aangeschaft en meegenomen, samen met flesjes essentiële olie, zodat de gangen op natuurlijke en verantwoorde wijze verfrist kunnen worden van nare luchtjes. Ook dit systeem is in Macedonië niet bekend.

Wij hebben weer een heel nuttige week in Macedonië door gebracht , maar zonder hulp van buitenaf kan dit allemaal niet tot stand worden gebracht en wij willen daarom iedereen, die hier aan bijgedragen heeft op welke manier dan ook, heel hartelijk bedanken en hopen erop, dat wij samen met uw steun, nog veel mooie en efficiënte hulp en ondersteuning kunnen bieden.

Namens ons team van Stichting Hulp-Macedonië Ruurd Noordegraaf (voorzitter) Maria Nieuwkamp (secretariaat) Raymond Gottenbos (penningmeester) + partners